Zo dragen wij met Treevive bij aan een groenere planeet

Door Albelli op 14 oktober 2024

Wij willen onze CO2-uitstoot verminderen. Zo investeren we nu bijvoorbeeld ook in een herbebossingsproject in Nicaragua.

Voor albelli, onderdeel van Storio Group, staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Met onze fotoproducten van hoge kwaliteit kunnen we onze klanten onvergetelijke momenten bezorgen en hebben we een minimale impact op het milieu.

Als onderdeel van ons doorlopende duurzaamheidsprogramma the bigger picture zetten wij ons in om onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen. We hebben onlangs een belangrijke stap voorwaarts gezet door te investeren in een herbebossingsproject in Nicaragua met de hulp van Treevive. Dit project helpt om de prachtige landschappen te herstellen, de natuuurlijke leefomgeving van wilde dieren te beschermen en sociale gelijkheid binnen de lokale gemeenschap te bevorderen. Tot nu toe hebben we maar liefst 3.004.000 kilo CO2-uitstoot gecompenseerd.

Onze duurzaamheidsmanager Jeffrey Storm sprak met Michael Schuurman van Treevive over het project.

Jeffrey: Hallo Michael. Kun je jezelf even kort voorstellen en je functie bij Treevive beschrijven?

Michael: Treevive versnelt tropische bosbouwprojecten en dicht de kloof tussen bos en financiën. Dit betekent dat wij eigenaren van tropische bossen (lokale gemeenschappen, bedrijven, ngo’s, enz.) ondersteunen om de ontwikkeling van de koolstofactiva van hun project te versnellen door de financiële levensvatbaarheid van het totale project te vergroten.

Onze ondersteuning bestaat uit twee kernonderdelen: technische assistentie om het project gecertificeerd te krijgen en financiële ondersteuning om het project aan het benodigde kapitaal te koppelen. Dit kan investeerders en/of bedrijven die carboncredits kopen helpen. We hebben nu een dozijn projecten in ontwikkeling, waarvan MLR er één is.

Mijn functie is vooral commercieel van aard, dus projecten in contact te brengen met bedrijven die willen bijdragen aan het herstel en de bescherming van tropische boslandschappen door middel van het kopen van carboncredits.

Jeffrey: Wat houdt het Nicaragua project precies in?

Michael: Dit project is opgezet door het bedrijf MLR Forestal en richt zich op herbebossing en boslandbouw op aangetast land in Nicaragua. Momenteel is het project meer dan 3000 hectare groot en bestaat het uit drie kerncomponenten: een teakplantage, een cacaoplantage met daartussen teakbomen om schaduw te bieden, en het herstel en de bescherming van kwetsbare natuurgebieden.

Zoals veel tropische landen heeft Nicaragua grote stukken land die ooit bedekt waren met tropische bossen, maar die jaren geleden zijn gekapt om er vee op te laten grazen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot vegetatieverlies en uiteindelijk woestijnvorming. Het algemene doel van dit project is om 4.200 hectare land in het noordoosten van Nicaragua te herstellen en duurzaam te beheren. Om een idee te geven van de omvang: dat zijn 8.400 voetbalvelden of de grootte van de Nederlandse stad Almere.

MLR past een holistische landschapsaanpak toe. Daarbij worden natuurbehoud en commerciële activiteiten gecombineerd om de biodiversiteit te versterken en banen en lokale economische ontwikkeling te creëren.

Jeffrey: Wat was de inspiratiebron voor het project en hoe is het in eerste instantie van start gegaan?

Michael: “Wie goed doet, wie goed ontmoet”, dat is een uitdrukking die je tegenwoordig steeds vaker hoort en die de eigenaren van MLR Forestal tien jaar geleden al ter harte namen. Het herstellen van aangetast land kost veel energie, tijd en geld. Een van de manieren om dit succesvol te doen, is het ontwikkelen van een bedrijfsmodel dat gebaseerd is op meerdere inkomstenstromen.

Het gaat om duurzaam ondernemerschap waarbij de kortetermijninkomsten uit cacao en carboncredits, en de langetermijninkomsten uit hout een holistische businesscase vormen die de inkomsten voor de decennia die nodig zijn om het landschap te herstellen, veilig kan stellen en waarbij lokale gemeenschappen zich kunnen ontwikkelen.

Michael: Mag ik jou nu een vraag stellen? Waarom heb je besloten om in te stappen en te investeren in dit herbebossingsproject?

Jeffrey: Dit project sluit ongelooflijk goed aan bij ons duurzaamheidsprogramma. Niet alleen compenseren we een enorm deel van onze CO2-uitstoot (3.000 t/CO2e), maar wat net zo belangrijk is: we ondernemen concrete actie om een positief verschil te maken door vrijwillig te investeren in een programma dat bossen herstelt, de natuurlijke leefomgeving van wilde dieren beschermt en sociale gelijkheid binnen de lokale gemeenschap bevordert.

Wil je graag meer te weten komen over het project in Nicaragua, inclusief de impact op de biodiversiteit en hoe de lokale gemeenschappen bij het project betrokken worden? Het volledige interview met Michael van Treevive kun je hier bekijken.